Sardinien tips

Att resa till Sardinien är ett måste om du gillar italiensk mat, fina stränder, fantastiskt vatten och vackert väder. Sardinien har länge varit ett populärt resmål för italienarna själva, men på senare år har utbudet av resor till Sardinien ökat och både Ryan Air, Easy Jet, Air Berlin m.fl. erbjuder billiga flygresor till Sardinien från Sverige. Är du ute i god tid kan du hitta flyg till Sardinien, tur och retur, för runt 1000 till 2000 kr per person. För en solresa till Sardinien är det normalt sätt den norra delen av ön som är mest intressant med de finaste stränderna längs Costa Smeralda och en fantastisk mini skärgård på den nordöstra sidan med öar som Isola di Magdalena. Flygplatserna ligger i Alghero och i Olbia. Söker du boende på Sardinien finns det både charter resor, hotell samt möjlighet att hyra hus eller lägenhet för överkomliga priser.

Nedan följer några Sardinien tips från området runt Costa Smeralda:

1. Puntaldia – Mysig ort
Småbåtshamnarnas hamn. På en liten halvö på den nordöstra sidan av stranden La Cinta ligger den lilla orten Puntaldia. Ett område som började byggas på 80-talet men som under senare år har utvecklats med småbåtshamn, golfbana, tennisbana med mera. Orten ligger precis mellan några av Sardinien vackraste stränder, La Cinta och Lu Impostu. På den mysiga piazzan i småbåtshamnen kan du blicka ut över havet och Tavolara till fantastiska Brioche eller varför inte en pizza.

2. La Cinta – Fantastisk strand
Strändernas strand och sannolikt Sardiniens längsta strand. Långgrunt och perfekt för alla barnfamiljer. Anslut till stranden antingen från Puntaldia eller från San Teodoro. Om du är beredd att gå en liten bit kan du hitta sträckor där du är nästan själv. Fantastisk sand och alla möjligheter för vindsurfing, Kite och övriga vattensporter. Värt att tänka på är hur vinden blåser, lite vind är att rekommendera. Kommer man från Puntaldia sidan finns glasskiosker och snacks medan ett större matutbud erbjuds om man kommer från San Teodoro.

3. Tavolara – Båtuflykt
En spektakulär ö och ett välbevarat naturreservat. Vill du bryta av strandhäng med en utflykt, då är Tavolara ett perfekt utflyktsmål. Ta färjan från Porto San Paolo och kom ut en bit på havet. På Tavolara finns 2-3 restauranger för goda luncher och barhäng. Känslan av karibisk ö är påtaglig. Följer man den långa steniga stranden som sträcker sig ut som en tunga från ön finns en fantastisk sandstrand som möter havet från två sidor.

4. Porto Rotondo – Hamnpromenad
Längst Costa Smeralda (nordöstra kusten) ligger Sardiniens kanske flashigaste områden med Porto Cervo som Italiens svar på San Tropez. Vill du ha lite av det men också mysigt kan jag varmt rekommendera Porto Rotondo. En klart mycket trevligare ort med en fantastisk strand/hamn promenad. Att självaste Berlusconi har sitt sommarhus just här säger en del om graden av lyx. Samtidigt är det inte lika extremt som i Porto Cervo (där en kaffe på piazzan kan kosta över 150 kr). Ta en gelato på kajen och blicka ut över den mysiga ”små”båtshamnen. Goda shopping möjligheter finns det också med alltifrån exklusiva butiker till mer vanliga butiker och även en liten outlet butik.

5. Li Mori – Sardiniens bästa Agriturismo
Det finns många Agriturismo på Sardinen, men Li Mori är definitivt en av de allra bästa. Hela inramningen med antikviteter från det gamla bondesamhället, till den mysiga altanen där alla gäster serveras, det faktum att alla gäster serveras samtidigt (oavsett om du är i tid eller ej), och väldigt trevlig personal. Sist men absolut inte minst, maten. Maten är helt magisk och förvånansvärt prisvärd (typ 300 kr/person). På menyn finns alla typiska rätter från Sardinien med spädgris som den yttersta kronjuvelen. I sann italiensk tradition är det hela spektret från antipasti, primi, secondi, contorni, och dolci. Att det bokstavligt talat flödar vin gör saken inte sämre. Ett stalltips är att komma hungrig samt att hålla emot något i början, det finns inte en chans i världen att du kan äta allt som serveras. Förutom gudomliga seadas till dessert serveras såklart grappa, mirto, limoncello (ibland även crema di limoncello) till kaffet. Som alltid på en Agriturismo är mat och vin lokalt producerat. Värt ett besök? JA! Ring och boka innan ni anländer.

Boka bord på Li Mori

 

Boka en vecka på Sardinien